Een smartwatch is een draagbaar apparaat dat is ontworpen om om een pols te worden gedragen. Smartwatches hebben net zoals smartphones een touchscreen, bieden apps aan en registreren vaak je hartslag en andere vitale functies. De Apple Watch en Wear OS (voorheen Android Wear) hebben ertoe geleid dat meer consumenten het nut van deze mini-computer om hun pols waarderen. Bovendien vullen speciale smartwatches voor buitenactiviteiten vaak andere, omvangrijkere apparaten aan in de toolkit van een avonturier.

Voordelen & mogelijkheden

De meeste alledaagse smartwatches bieden een reeks standaardfuncties: Meldingen

  • Applicaties
  • Mediabeheer
  • Berichten beantwoorden en telefoontjes ontvangen
  • Fitness-tracking
  • GPS
  • Goede batterijduur

Meldingen 

Smartphones geven meldingen weer om je te waarschuwen voor belangrijke evenementen of activiteiten. De soorten meldingen verschillen; apparaten die zijn verbonden met een smartphone kunnen de meldingen van de telefoon weergeven, maar andere smartwatches geven meldingen weer die alleen een wearable zou kunnen bieden. De nieuwste Apple Watch bevat bijvoorbeeld een valsensor. Als je valt terwijl je het horloge draagt, registreert het horloge uw volgende beweging; als er geen wordt gedetecteerd, verzendt deze een reeks escalerende meldingen. Als je niet op de melding reageert, gaat het horloge ervan uit dat je gewond bent en waarschuwt de autoriteiten namens jouw. Best indrukwekkend! Ook kunnen ze je social media notificaties weergeven; ook iets wat men vandaag de dag erg waardeert.

Applicaties 

Naast het weergeven van meldingen van jouw telefoon, is een smartwatch alleen zo goed als de apps die het ondersteunt. App-ecosystemen variëren en zijn gebonden aan de omgevingen van Apple of Google. Smartwatches die ontworpen zijn voor een specifiek doel (zoals wandelen of duiken) ondersteunen doorgaans de apps die ze nodig hebben om dat doel te bereiken maar hebben niet de mogelijkheid om andere soorten apps erop te zetten. 

Mediabeheer 

De meeste smartwatches die gekoppeld zijn aan smartphones kunnen het afspelen van media voor je beheren. Als je bijvoorbeeld op een iPhone naar muziek luistert met AirPods van Apple, kunt u uw Apple Watch gebruiken om het volume en tracks te wijzigen. 

Berichten beantwoorden en telefoontjes ontvangen 

Als je een smartwatch draagt, hoef je jouw telefoon niet langer uit je zak te halen. Je kunt onderweg oproepen ontvangen of berichten beantwoorden. Dit is vooral handig als je aan het trainen bent of in een situatie zit waarin het vasthouden van een telefoon gewoon te lastig is. Ook kun je onderweg video’s bekijken. Het zal nooit de kwaliteit van het grote scherm van je telefoon vervangen, maar voor die snelle momenten is het echt top. 

Fitness-tracking 

Voor mensen die graag dingen geregistreerd willen hebben die te maken hebben met hun levensstijl, kan de smartwatch verschillende opties bieden. Een smartwatch is in staat om stappen en calorieën te kunnen tellen, hartslag en slaap te meten en sommige gaan zelfs verder dan het berekenen van andere belangrijke statistieken die je nodig hebt. 

GPS 

De meeste smartwatches bevatten een GPS voor het volgen van jouw locatie of het ontvangen van locatie-specifieke waarschuwingen. 

Goede batterijduur 

Moderne smartwatches hebben batterijen die wel een dag overleven bij normaal gebruik, maar batterijgebruik varieert wel per type smartwatch; de Apple Watch overleeft het meestal zo’n 18 uur met normaal gebruik na één keer opladen, terwijl de Pebble het twee of drie dagen uithoudt.

Type smartwatches

Er zijn dus verschillende soorten smartwatches op de markt van verschillende merken. Ze zijn ontworpen om mechanische horloges te vervangen en zijn sterk afhankelijk van de smartphone. Dus wat is een smartwatch? Een kleine, geweldige gadget die veel voordelen met zich meebrengt. Ook zijn ze voor iedereen ontworpen. Maar buiten de ‘normale’ smartwatch, heb je ook apparaten als activity trackers en hybride smartwacthes.

Activity trackers 

Ga voor een activity tracker als je vooral geïnteresseerd bent in een wearable om oefeningen en activiteiten bij te houden plus liever geen vervanging voor jouw horloge zoekt. Op basisniveau kan een fitness- of activity tracker inzicht geven in je dagelijkse activiteiten, zoals stap- of afstandsmeting, calorietelling of slaap. Meer geavanceerde types ondersteunen bepaalde soorten oefeningen of sporten, zoals hardlopen, fietsen, zwemmen of golfen. Anderen types bieden multi-sport tracking, zodat je jouw hele training kunt volgen. Sommige bieden geavanceerdere sensoren om metingen uit te voeren, zoals hartslagmeters en enkele eenvoudige slimme meldingen zoals tekst of e-mail. Degenen met ingebouwde GPS kunnen onafhankelijk van uw telefoon werken, wat betekent dat je hem thuis kunt laten terwijl je gaat hardlopen of fietsen. 

Hybride smartwatches 

Een hybride smartwatch is een fusie tussen een regulier mechanisch horloge en een smartwatch, omdat het enkele smart-functies combineert met traditionele horloge-mechanica. Het heeft geen touchscreen, hoeft meestal niet elke dag te worden opgeladen en ziet er niet uit als een stukje technologie. Het ziet eruit als een normaal horloge. Als de Apple Watch, Samsung Gear Sport of touchscreen Wear Wear-horloges zoals de Emporio Armani Connected niet aanspreken omdat ze niet echt op horloges lijken, dan is de hybride smartwatch jouw toegangspoort tot de smartwatch-wereld. 

De meerderheid van hybride smartwatches hebben vergelijkbare functies met normale smartwatches. Een hybride horloge houdt je stappen bij, terwijl de app calorieverbranding en activiteitstijd berekent. Sommige types houden ook je slaap bij, maar het is niet zo gebruikelijk dat de meeste mensen het horloge waarschijnlijk niet 24 uur per dag dragen. Het horloge laat via vibraties weten dat je een melding op je telefoon hebt en via een soort visuele hint over welke app het gaat.

Je kunt ook functies verwachten zoals alarmen, wereldtijdszones en een programmeerbare knop die kan worden geconfigureerd voor verschillende functies. Dit kan werken als een sluiter op afstand voor de camera van je telefoon, voor muziekregeling of om je telefoon te laten overgaan voor het geval je hem niet kunt vinden.

Bekijk de volgende links om een kijkje te nemen naar een divers aanbod aan smartwatches:

  • Smartwatch heren
  • Smartwatch dames
  • Hybride smartwatch
  • Touchscreen smartwatch

De geschiedenis van de smartwatch

Hoewel digitale horloges al tientallen jaren bestaan, (sommige zelfs met mogelijkheden zoals rekenmachines en eenheidsconverters) begonnen techbedrijven pas in 2010 horloges uit te brengen met smartphone-achtige mogelijkheden.

Apple, Samsung, Sony en andere grote bedrijven bieden smartwatches aan op de consumentenmarkt, maar een kleine startup verdient eigenlijk de eer voor het populair maken van de moderne smartwatch. Toen Pebble in 2013 zijn eerste smartwatch aankondigde, haalde het een recordbedrag aan financiering op met Kickstarter en verkocht het meer dan 1 miljoen stuks.

Tegelijkertijd opende de vooruitgang in silicium-miniaturisatie de deur naar andere soorten smartwatches voor specifieke doeleinden. Bedrijven zoals Garmin ondersteunen bijvoorbeeld smartwatches zoals de Fenix, die robuuster zijn en geoptimaliseerd zijn met sensoren en trackers om expedities te ondersteunen in verre uithoeken van de wereld. Evenzo hebben bedrijven zoals Suunto smartwatches uitgebracht die zijn geoptimaliseerd om te duiken en die langere tijd op grote diepten kunnen blijven functioneren.